Pianodag | behorend bij Ode an die Freude

10 februari 2020 10:00 - 17:00


Kaartjes Prijs Winkelmand

Een studiedag voor stembevrijders en Ode-studenten

"Pianospelen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel pianospelen."
Johan Cruyff
Nee, dat zei Johan Cruyff natuurlijk niet. Hij had het over voetballen. Maar het klopt wel. Iedereen kan pianospelen, want dat is simpel. Maar slaag je erin om het zo eenvoudig te houden?
Pianospelen is niet op de eerste plaats moeilijk, het is op de eerste plaats leuk. En het kan al vanaf de eerste noot die je ooit speelt heel vervullend zijn. Natuurlijk kun je er daarna nog je leven lang over doorleren, en dat is ook heel aanbevelenswaardig, maar alles begint met het plezier dat in de eerste noot zit.
Daarna liggen alle valkuilen klaar. Er zijn 88 toetsen, je hebt 10 vingers, dat geeft eindeloos veel mogelijkheden. Hoe voorkom je dat je daarin verstrikt raakt? Daar valt heel veel te verkennen en te oefenen, en de mooiste oefening die ik daarvoor ken is: improviseren. Dat betekent: in het moment blijven, niet vooruitzien, de muziek laten stromen zoals die zich nu aandient, precies binnen jouw mogelijkheden, of die nu groot zijn of klein.
Het is niet nodig voor een stembevrijder om piano te kunnen spelen, maar natuurlijk kan het wel erg van pas komen. En soms kan het genoeg zijn als je iets heel simpels kunt spelen. Het kan steun geven aan je klant geven, een bedding neerleggen.
Ieder jaar houden we Ode Pianodag. Tijdens deze extra studiedag over pianospelen verkennen we in de ochtend wat principes van improviseren op een piano. Die natuurlijk heel herkenbaar zijn vanuit stembevrijding. In de middag gaan we dan onderzoeken wat er gebeurt als je met jouw (beperkte of rijk aanwezige) vaardigheden anderen begeleidt.
Je bent welkom als je affiniteit voelt met pianospelen en verlangt naar meer vrijheid. Misschien speel je al heel lang, misschien begin je net.
Het is een leerzame maar ook heel leuke dag. Want pianospelen is gewoon heerlijk.
info@centrumvoorstembevrijding.nl
Datum maandag 10 februari 2020
Tijden 10.00 - 17.00 uur
Kosten € 85
Locatie Amsterdam (Muziekschool)
Aanmelden